O persoana fizica autorizata poate deduce din venitul brut realizat doar cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Pentru deducerea cheltuielilor PFA, din evidentele contabile conduse de contribuabili, se vor respecta prevederile art. 48 alin. (4) - (7) din
Codul fiscal.
Vom detemina in continuare daca pot fi deduse cheltuielile din venitul brut pe un cabinet de avocat care are contabilitate in partida simpla, rata platita la banca pentru un apartament luat cu prima casa, daca repectivul cabinet are sediul in acel apartament, are contract de comodat cu proprietarul apartamentului care este aceeasi persoana cu PFA.
Un PFA poate deduce cheltuielile aferente veniturile daca acestea indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
b) sunt cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) respecta regulile privind amortizarea, prevazute in Titlul II, dupa caz;
c1) respecta regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (16) din Codul fiscal;
d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:
- active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
- activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
- prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
- persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor Capitolului 3 din Titlul III din Codul fiscal, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.
e) sunt efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare.
Deductibilitatea in cadrul activitatilor independente se face prin intermediul amortizarii. Daca bunurile achizitionate separat de activitatea independenta fac obiectul folosintei gratuie in baza contractului de comodat, sunt deductibile doar cheltuielile cu functionarea si intretinerea acestuia.
Mai multe detalii aici >>