Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Consultanta online: tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de catre o persoana fizica, din vanzarea produselor agricole


de Victor Achim la 20 Aug. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consultanta online: tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de catre o persoana fizica, din vanzarea produselor agricole
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema impozitului si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate din arenda.


In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de catre o persoana fizica, din vanzarea produselor agricole, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.

Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema impozitului si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate din arenda:

Care este tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de catre o persoana fizica, din vanzarea produselor agricole, pe care le-a dobandit in calitate de arendator (si pentru care, ca atare, i s-a retinut deja impozit)? Asadar, arendatorul care, mai departe, vinde produsele agricole dobandite drept contravaloare a arendei, trebuie sa fiscalizeze veniturile astfel obtinute? Cu alte cuvinte, o data cu vanzarea cerealelor, persoana fizica capata, pe langa statutul de arendator, o noua calitate? Daca da, care sunt obligatiile declarative pe care trebuie sa le indeplineasca, o data cu operatiunea de vanzare? Sau, dimpotriva, impozitul retinut din valoarea cerealelor dobandite drept arenda, exclude fiscalizarea veniturilor obtinute, ulterior, din vanzarea acestora?  

I"n situatia in care arenda pe care ati primit-o de la arendas este in produse, valorificarea ulterioara a acestora nu este supusa impozitarii (art. 72, norme metodologice 149^11 lit. b)."


Nu cumva dispozitiile citate nu fac altceva, decat sa distinga intre, pe de o parte, veniturile in produsele agricole, dobandite sub forma arendei (fiscalizate conform cap. IV al titlului III, la care face trimitere lit. b) si, de cealalta parte, veniturile din cultivarea produselor agricole vegetale (tratate conform cap. VII al titlului III? Ori, altfel spus, intre cerealele dobandite de catre un arendator, fata de cele dobandite de catre un agricultor.

In perspectiva impozitarii - urmareste, asadar, sa elimine confuzia dintre cele doua tipuri de activitate. Temerea mea este insa aceea ca nu cumva un arendator, odata cu operatiunea de vanzare a cerealelor, sa dobandeasca, mai departe, si calitatea de comerciant – unul care, de fiecare data, vinde cerealele pe care le „achizitioneaza” in schimbul cedarii folosintei terenului. Ma gandeam, asadar, la iminenta (?) art. 46 din Codul fiscal, pct. 21, a doua si ultima teza din Normele metodologice si la art. 3, alin. (3) din Noul Cod Civil – respectiv la varianta in care acest tip de afacere sa fie inteles in cheie economica, comerciala.


"Veniturile obtinute din cultivarea si VALORIFICAREA produselor agricole, sunt impozitate potrivit cap.VII al Titlului III din Codul fiscal, ca venituri din activitati agricole. Se excepteaza de la impunere veniturile obtinute din valorificarea produselor agricole obtinute ca plata a arendei, si nu ca urmare a cultivarii terenurilor. Intrucat veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, respectiv veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole, sunt supuse impunerii potrivit categoriei respective de venit, transformarea arendei, care a fost impozitata, in lei sau in alte bunuri, nu mai poate fi supusa impunerii inca o data."


Ce impozite si contributii sociale trebuie sa retina si sa plateasca o persoana juridical romana in relatia cu o persoana fizica romana , in ambele variante cand persoana juridical e si arendas si arendator, iar arenda se plateste in produse agricole sau in bani.

"In situatia in care ARENDATORUL este persoana fizica, obligatia de calcul, retinere si virare a impozitului precum si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate lunare, datorate de acesta, revin ARENDASULUI.:
1.- impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza, la fiecare plata a arendei, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net si se retine si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut,
2.- contributia de asigurari sociale de sanatate are ca baza lunara de calcul diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.. Incadrarea in plafonul maxim mentionat anterior se face de catre arendas la momentul platii venitului.
Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul, se retine si se vireaza de catre arendas pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.
Arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna lunar formularul 112 - “Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” in care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Anual, pana la 28 februarie a anului urmator, arendasii au obligatia sa depuna la organul fiscal competent formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”.
In cazul in care arenda se plateste in natura, pentru determinarea bazei impozabile se vor avea in vedere preturile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de catre consiliul judetean sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in raza teritoriala a caruia se afla terenul arendat. Modalitatea concreta de retinere la sursa a impozitului se stabileste prin acordul partilor.

In situatia in care ARENDATORUL este persoana juridica, pentru veniturile din arenda nu sunt prevederi speciale, aceasta inregistreaza si declara veniturile, cheltuielile si impozitele datorate."

sursa: ANAF

 

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016