de Cecilia Pavelescu la 29 Sep. 2015
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Contributii datorate de PFA
- contributia de asigurari sociale, conform art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea 227/2015, indiferent daca realizeaza venituri scutite de impozit conform art. 60 alin. (1) si (2).
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, daca venitul net anual se determina in sistem real.
In cazul acestei categorii de contribuabili, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale se recalculeaza in anul urmator celui de realizare a venitului, in baza declaratiei privind venitul realizat, si se stabileste ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea.
- contributia de asigurari sociale de sanatate, conform art. 155 alin. (1) lit. c) din Legea 227/2015, indiferent daca realizeaza venituri scutite de impozit conform art. 60.
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independent, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit, conform art. 170 alin. (1) din Legea 227/2015.
Cum se determina stagiul de cotizare
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, potrivit Legii 263/2010.
Punctaj mediu anual reprezinta numarul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta in intreaga perioada de activitate la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de lege la data pensionarii. Astfel, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.
Punctajul anual al asiguratului reprezinta numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic si se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar reprezinta asadar numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de INS.
... mai multe informatii despre stagiul de cotizare gasiti pe Portal Codul Fiscal >>
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii