de Andrei Covaci la 25 Sep. 2015
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Vom analiza o situatia concreta. Avem un PFA care trebuie sa plateasca Contributie de Asigurari Sociale de Sanatate pentru veniturile din activitati independende realizate in anul 2012, an in care avea si calitatea de salariat cu norma intreaga. Ce obligatii ii revin?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Potrivit legislatiei in vigoare, contributia de asigurari de sanatate este datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, indiferent de faptul ca acestea au si venituri din salarii in baza unui contract de munca sau nu.
Contributia de asigurari de sanatate este reglementata de art. 296^21 din Codul Fiscal, care arata ca nu exista exceptii in acest caz, decat in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
In acest sens sunt prevederile art. 296^23 alin. 3 din Codul fiscal:
“(3) Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g), h) si i), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.”
Aceste prevederi au fost valabile si in anul 2012.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii