Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum se impoziteaza veniturile realizate de nerezidenti


de Victor Achim la 13 Iul. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se impoziteaza veniturile realizate de nerezidenti
Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti are ca obiect veniturile obtinute din Romania. Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz:


Avem o societate care a incheiat un contract de prestari servicii in vanzari (incheiere contracte clienti, promovare produse, monitorizare piata produse similare, etc.) cu o societate rezidenta in Turcia. Serviciul se realizeaza pe teritoriul Turciei. Aceasta tranzactie este supusa retinerii la sursa de catre societatea noastra? Tranzactia poate fi reinterpretata ca fiind comision (contract de agent) si inplicit poate avea o alta interpretare si impozitare? Societatea detine certificatul de rezidenta al firmei din Turcia.

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand situatia prezentata, apreciem ca impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile obtinute din Romania insa art. 222 din Codul fiscal subliniaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile.

Enumerarea tipurilor de venituri impozabile este realizata in cadrul art. 223 din Codul fiscal in care spre exemplu la lit. k) este precizat ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania, dupa cum, potrivit lit. i) sunt impozabile veniturile de natura serviciilor de management sau de consultanta in orice domeniu indiferent de locul prestarii. Aceeasi situatie este si in cazul veniturilor din comisioane care se regasesc in sfera veniturilor impozabile in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Referitor la termenul comision art. 7 pct. 9. din Codul fiscal il defineste ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala.

Distinctia dintre venitul din comision si cel generat de un serviciu prestat de catre societatea nerezidenta nu determina, in cazul Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Turcia ratificata prin Decretul nr. 331/1986, o diferenta de impozitare a acestora deoarece veniturile din comisioane nu sunt reglementate distinct in cadrul Conventiei astfel incat veniturile platite societatii din Turcia pentru activitatea desfasurata in acest stat, ca urmare a prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, vor face obiectul analizei din perspectiva art. 7 din Conventie potrivit caruia in cazul serviciilor care nu sunt prestate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, veniturile nu vor face obiectul impunerii in Romania.

Asadar, societatea romana platitoare de venit nu are obligatia de retinere a impozitului pe veniturile nerezidentilor ca urmare a aplicarii prevederilor Conventiei potrivit art. 230 din Codul fiscal.

Sursa: Portal Contabilitate

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 1.67 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016