Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum se stabileste din ianuarie 2016 impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor


de Andrei Covaci la 06 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se stabileste din ianuarie 2016 impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor
Noul Cod Fiscal impune de la 1 ianuarie 2016 o serie de modificari referitoare la impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor.


Dintre principalele modificari aduse de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr.688/10.09.2015, amintim:

VENITUL NET ANUAL din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv venitul net din arenda, se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor si contribuabilii care realizeaza venituri obtinute din inchirierea camerelor situate in locuinta proprietate personala, avand capacitate de cazare in scop turistic intre una si 5 camere inclusiv pentru care, ca regula generala impozitul se stabileste pe baza de norma de venit are dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. In cazul in care isi exprima aceasta optiune au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

Optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal, prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs pana la data de 31 ianuarie inclusiv/30 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor/venituri obtinute din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere de inchiriat, situate in locuinta proprietate personala sunt obligati sa notifice evenimentul, respectiv depasirea numarului de 5 camere de inchiriat, organului fiscal competent in 30 de zile de la data producerii evenimentului.

BAZA DE CALCUL pentru CASS - venituri din cedarea folosintei bunurilor:

Venitul brut - cheltuiala deductibila in cota de 40% aplicata asupra venitului brut, exclusiv cheltuielile reprezentand CASS/valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste CASS.

BAZA DE CALCUL pentru CASS - venituri din arenda in regim de retinere la sursa a impozitului

Venitul brut - cheltuiala deductibila in cota de 40% aplicata asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de vaza minim brtu pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste C.A.S.S.

PLATI ANTICIPATE reprezentand CASS:

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de CASS care se stabilesc de organul fiscal competent prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din arenda nu au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de CASS. In acest caz, CASS individuala se retine si se plateste de catre platitorul de venit, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoarea celei in care au fost platite veniturile.

CASS individuala datorata se calculeaza prin aplicarea cotei individuala de 5,5% asupra bazelor de calcul.

Plata CASS stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Sursa


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016