Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Declaratia unica 2024: 2 studii de caz utile pentru PFA


de Redactia PortalPFA la 27 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica 2024: 2 studii de caz utile pentru PFA
 In acest articol ne propunem sa aducem clarificari esentiale cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice de catre PFA. In plus, trebuie avut in vedere si respectarea termenului limita de depunere (27 mai 2024), pentru a evita eventualele penalizari sau probleme cu autoritatile fiscale.


Declaratia unica PFA 2024 - studiu de caz

Intrebare: "In cazul unei unitati de tip PFA care a obtinut in anul 2023 venituri in valoare de 3.400 lei si are cheltuieli deductibile de 1.200,18 lei, ce impozite va declara in declaratia unica ce trebuie depusa in anul 2024?"

Raspuns: Conform datelor expuse, PFA va declara astfel in Declaratia unica aferenta anului 2023:

Venituri 3400 lei
Cheltuieli 1200 lei
Venit net 2200 lei
Impozit 220 lei

Din 2024, orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul la cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.

In cazul in care titularul PFA / profesie liberala a obtinut in 2024 un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sanatate ca salariat sau din alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim.

Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Declaratia unica pentru PFA care isi suspenda activitatea - studiu de caz

Intrebare: "O PFA cu activitate CAEN 6202 activitati consultanta in IT, impozitata in anul 2023 la norma de venit a depasit plafonul de 25.000 euro venituri facturate in 2023, avand in vedere Ordinul 5308/08.12.2023 prin care PFA avand CAEN 6202 nu mai pot fi impozitate la norma de venit in 2024, cat si depasirea plafonului se doreste din februarie 2024 suspendarea activitatii la ONRC.

In anul 2024 PFA va trebui sa depuna declaratie unica pentru trecere la impozitare sistem real cu estimare venituri pentru 2024 pana la suspendarea de la ONRC? Care va fi regimul fiscal aplicabil in 2024 pentru ultima factura emisa in decembrie 2023 in valoare de 38.000 lei, dar incasata in luna ianuarie 2024?

Este asimilata venitului impus in sistem real in 2024 pana la suspendare? Dupa suspendarea de la ONRC in termen de 30 de zile in declaratia unica ce se va depune, ce capitole se vor completa pentru a inchide activitatea PFA in anul 2024? Doar partea de rectificare estimat 2024? Care este scadenta obligatiilor fiscale ce rezulta din ultima declaratie unica depusa de PFA in anul 2024?"

Raspuns: In 2024 PFA trece la sistem real si isi suspenda activitatea in luna februarie, timp in care nu mai desfasoara activitate economica.

Factura emisa pentru activitatea din 2023, chiar daca este incasata in 2024, se incadreaza la veniturile din 2023 deja impozitate la norma de venit. Aceasta incasare nu se va lua in calculul impozitului pe venit pentru 2024.

Persoana fizica va depune Declaratia unica si va completa Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania , sectiunea II.1.1 alegand:
- categoria de venit: Activitati independente
- determinarea venitului net: Sistem real
- forma de organizare: Individual
- cod CAEN
- adresa sediului
- Documentul de autorizare: numarul si data certificatului de la registrul comertului.
Tot la aceasta sectiune va completa si sectiunea II.1.1.A.9.Data suspendarii activitatii.

La sectiunea II.1.1.B va trece venit brut estima zero, cheltueli deductibile zero, impozit estimat zero.

Daca venitul estimat a se realiza este zero, nu va mai completa altceva si nu are nimic de plata.

Declaratia unica se poate depune pana la 25 mai 2024. Daca o depuneti dupa suspendare nu mai este necesar sa depuneti rectificativa, suspendarea fiind mentionata deja in declaratia initiala.

In cazul in care obtine venituri in 2024, inainte de suspendare, atunci va trebui sa completati si sectiunea referitoare la CASS si, daca veniturile sunt mai mari de 5 salarii minime pe economie, si pe ce areferitoare la CAS.

Daca estimeaza venituri si contributii acestea se platesc pana pe 25 mai 2025 (anul viitor celui de realizare a veniturilor).

Raspunsuri oferite in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.83 din 27 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016