Termenul limita de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - formularul 212, pentru veniturile realizate in anul 2023, este 27 mai 2024.
Declaratia unica se poate depune de catre persoanele fizice, dupa cum urmeaza:
1. In format hartie:
a) direct la registratura organului fiscal;
b) prin posta, cu confirmare de primire.
Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
2) Prin mijloace electronice de transmitere la distanta:
a) prin intermediul serviciului Spatiul Pivat Virtual (SPV);
b) pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Data depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta este data inregistrarii acesteia pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.
Incepand cu data de 01.03.2022, prin OG nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale, a fost instituita obligatia transmiterii cererilor, inscrisurilor sau oricaror altor documente catre organul fiscal competent, exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pentru contribuabilii persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoane fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent in una dintre formele prevazute de OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Reglementarea vizeaza entitatile autorizate, care au atribuit un cod de identificare fiscala (CIF). Pentru acestea este obligatorie transmiterea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a cererilor, inscrisurilor, documentelor si declaratiilor (ex. D112 pentru PFA cu salariati).
Pentru depunerea declaratiei unice, persoanele fizice se pot inregistra in Spatiul Privat Virtual in nume propriu (pe CNP), cu parola, fara a fi necesara detinerea unui certificat digital calificat, urmand instructiunile disponibile pe site-ul ANAF.
Pentru inregistrarea in Spatiul Privat Virtual a persoanelor juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si a persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale (pe CIF), este necesara detinerea unui certificat digital calificat.
Informatii oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com