de Viorica Ghinea la 02 Aug. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
De asemenea, este important de aflat daca trebuie sa declare veniturile incasate in 2017. In privinta CASS, trebuie sa plateasca acea suma stabilita la 6 salarii minime pe tara, avand in vedere ca nu depaseste plafonul si nu este nici salariata? Daca da, trebuie sa completeze rubrica de CASS in declaratia unica?
Daca in contractul incheiat cu platitorii de venit persoana fizica a optat pentru retinerea la sursa a acestor obligatii fiscale si suma veniturilor din drepturi de autor este sub plafonul de 22.800 lei, atunci persoana fizica nu are obligatia de a depune Declaratia unica.
Conform art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate sub plafon, pot opta pentru plata CASS, datorand contributia la o baza de calcul determinata portivit alin. (2) a aceluiasi articol.
Singura situatie in care persoana fizica trebuie sa depuna declaratia unica, daca nu este salariat, este aceea in care obtine venituri din drepturi de autor din mai multe surse, veniturile obtinute din fiecare sursa sunt sub plafonul de 22.800 lei, dar adunate sunt peste plafonul de 22.800 lei. In aceasta situatie impozitul pe veniturile din drepturi de autor se retine tot de platitorii de venit, dar persoana fizica trebuie sa isi calculeze contributiile sociale datorate, in acest sens trebuie sa completeze partea referitoare la CAS si CASS din Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018.
In aceasta ipoteza, in care persoana fizica obtine venituri din drepturi de autor din doua surse, pentru fiecare sursa in parte venitul nu depaseste plafonul de 22.800 lei, dar cele doua venituri adunate depasesc acest plafon, detaliez in continuare modul de calcul al CAS si CASS.
Referitor la contributia de asigurari sociale:
Conform art. 137 alin. (1) lit. b¹) din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se datoreaza contributia de asigurari sociale. Cota de CAS, potrivit art. 138 lit. a) din acelasi act normativ, este de 25%. Persoana fizica in cauza nu beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 150 alin. (2) conform careia persoanele fizice care obtin venituri din salarii nu datoreaza CAS.
Baza anuala de calcul a CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (art. 148 alin (4) din Codul fiscal). Cu alte cuvinte, persoana fizica decide cat vrea sa plateasca CAS, dar suma minima de plata este de 5.700 lei pe an.
Referitor la contributia de asigurari sociale de sanatate:
Conform art. 155 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in categoria de venituri supuse acestei contributii. Cota de CASS este de 10%, potrivit art. 156 din acelasi act normativ. Baza de calcul a acestei contributii o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime pe tara (art. 170 alin. (4) din Codul fiscal).
In concluzie, persoana care obtine venituri din drepturi de autor din doua surse, pentru fiecare sursa in parte venitul nu depaseste plafonul de 22.800 lei, dar cele doua venituri adunate depasesc acest plafon, trebuie sa depuna declaratia unica si sa completeze capitolul II, partea referitoare la CAS si la CASS.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Cristina Cret – Expert contabil.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii