Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Factura de comision de la Bolt. Ce obligatii fiscale si declarative are o PFA?


de Redactia PortalPFA la 24 Feb. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de comision de la Bolt. Ce obligatii fiscale si declarative are o PFA?
Analizam cazul unei PFA care are contract cu Bolt pentru activitatea de transport persoane. Este neplatitoare de TVA si are cod de TVA intracomunitar.


Consultantul nostru prezinta mai jos ce obligatii fiscale si declarative are pentru factura de comision de la Bolt. 
 
 

Factura de comision: raspunsul specialistului

 
Operatorul aplicatiei Bolt este o societate cu raspundere limitata infiintata si inmatriculata in conformitate cu legislatia din Republica Estonia.
In tara noastra exista o filiala  a societatii din Estonia, Services RO S.R.L., infiintata potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
 
Prin intermediul aplicatiei Bolt si a platformei Bolt soferii si pasagerii pot solicita si primi servicii de transport alternativ.
Pentru utilizarea platformei Bolt soferul plateste o suma, numita in contract ”comision”
in schimbul caruia primeste licenta de utilizare a aplicatiei Bolt si a Contului Bolt pentru soferi, licenta care nu poate fi subinchiriata tertelor persoane.
 
Din informatiile prezentate, rezulta ca, la aceasta data,  PFA prestatoare din Romania se afla in regimul special de scutire de la obligatia colectarii TVA pentru operatiuni taxabile in Romania, regim  reglementat in Codul fiscal prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste plafonul de 300.000 lei/an calendaristic.
 
Totusi, prestatorul din Romania este inregistrat in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317  "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" deoarece realizeaza achizitii intracomunitare de servicii, respectiv serviciile puse la dispozitie de catre Bolt pentru:
 
-       utilizarea platformei electronice necesare pentru identificarea clientilor cu domiciliul in Romania;
-       incasarea serviciului prestat in beneficiul  clientilor din Romania.
        Pentru activitatea sa, PFA calculeaza venitul net (venituri – cheltuieli) la care se aplica cota de 10%. Comisionul platit firmei Bolt este o cheltuiala pentru persoana fizica autorizata din Romania (soferul de taxi). Inafara comisionului, persoana fizica autorizata mai inregistreaza cheltuielile legate de intretinerea masinii (benzina, spalatorie, reparatii, piese, chirie daca este inchiriata, etc.).
 
Organizarea contabilitati de catre un PFA se realizeaza in conformitate cu prevederile Omfp nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.
 
In calitatea sa de persoana fizica autorizata, acesteia ii revin obligatia de plata a impozitului pe venitul aferent, rezultat din activitatile desfasurate, a contributiilor sociale obligatorii, precum si depunerea Declaratiei unice pana la 25 mai.
 
De asemenea, valoarea totala a serviciilor prestate intr-o luna calendaristica  trebuie evidentiata de catre prestatorul din Romania in jurnalul pentru vanzari, chiar daca nu este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal. Desi aplica regimul special de scutire persoana impozabila din Romania este obligata sa organizeze, in scop TVA, evidenta fiscala a operatiunilor realizate in baza jurnalului pentru vanzari, ca document de stabilire a  momentului depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei/an din operatiuni taxabile.
 
Obligatia organizarii evidentei fiscal este reglementata prin art. 321 "Evidenta operatiunilor" alin.  (1) "Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice." 
 
Subliniem ca, chiar daca prestatorul incaseaza, efectiv, prin cont bancar,  doar o suma neta, stabilita ca diferenta intre valoarea serviciului prestat catre client si valoarea serviciului primit din partea Bolt, in evidenta proprie se inregistreaza intreaga valoare a facturii care este tratata drept achizitie intracomunitara de servicii, impozabila in Romania.
 
De asemenea, avand in vedere ca operatiunea este o achizitie intracomunitara de servicii, valoarea acesteia se  raporteaza si prin  Declaratia recapitulativa cod 390 VIES  cu simbolul S, utilizand codul de TVA al prestatorului, inscris in factura primita/decontul primit/contractul incheiat. Prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul S se raporteaza doar  valoarea comisionului datorat lui  Bolt, fara a se raporta valoarea serviciilor de taxi/ride – sharing prestate in Romania prin intermediul platformei electronice Bolt.    
 
Astfel, prin natura sa, comisionul datorat prestatorului Bolt  reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii deoarece:
-       serviciul este prestat de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru;
-       locul prestarii se considera a fi in Romania conform regulii generale de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste retinerea impozitului pentru veniturile realizate de societatea Bolt din Estonia, mentionam ca potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, reglementarea veniturilor din serviciile prestate de nerezidenti face obiectul prevederilor art. 223, lit. i) – ”servicii de management si consultanta” si lit. k) –”servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si serviciile accesorii acestuia”. Conform acestor dispozitii sunt impozabile in Romania numai veniturile din servicii care sunt de natura consultantei si managementului, din orice domeniu si sub orice forma sunt executate, indiferent ca sunt prestate in Romania sau in afara Romaniei.
 
Celorlalte prestari de servicii, cum sunt cele prezentate de d-voastra, care nu se incadreaza in sfera managementului si a consultantei si care sunt efectuate in afara Romaniei, le sunt aplicabile prevederile art. 7 ”Profiturile intreprinderii”, paragraful 1, din Conventia de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Legea nr. 449/2004,  intre  Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Estonia atunci cand beneficiarul de venit prezinta dovada rezidentei fiscale. 
 
Prevederile actului respectiv stabilesc ca veniturile unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi ”scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul in care rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant”.
 
Pentru aplicarea acestor dispozitii furnizorul serviciilor (persoana juridica din Estonia) trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala la data platii veniturilor de catre PFA din Romania (art. 230 din Legea nr. 227/2015) pentru a i se aplica prevederile Conventiei si a nu i se impozita veniturile obtinute din Romania. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.95 din 131 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016