Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Impozitarea veniturilor obtinute din profesii liberale in 2017 si 2018


de Viorica Ghinea la 20 Aug. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor obtinute din profesii liberale in 2017 si 2018
Analizam in randurile de mai jos, cu ajutorul expertului nostru, cazul unui PFA care a fost infiintat in anul 2017. In 2018 a fost depusa declaratia unica, unde au fost declarate veniturile efectiv realizate in 2017 (mai mici decat cele declarate anticipat), precum si veniturile estimate din profesii liberale in anul 2018.


 In declaratia unica a fost calculat automat doar impozitul pe venit datorat. In aceasta situatie, persoana fizica mai are obligatia de a plati si CAS, respectiv CASS?

Se va emite o decizie de impunere de catre ANAF si i se va comunica ce sume are de achitat dupa ce se va face si o regularizare in functie de platile facute in anul 2017? Mentionam ca persoana fizica respectiva este asigurata obligatoriu in sistemul public de pensii si asigurari de sanatate (avand contract de munca la un angajator). De asemenea, pentru anul 2018 nu a estimat venituri peste plafonul 22.800 lei incat sa aiba obligatia declararii si achitarii contributiei la sanatate de 2280 lei.



Iata raspunsul specialistului!


Incepand cu veniturile anului 2018, prin Declaratia unica s-a trecut la sistemul de autoimpunere a veniturilor, fiind in sarcina persoanelor fizice de a-si calcula impozitul si contributiile sociale datorate. Astfel, valoarea impozitului care a aparut inscrisa la completarea declaratiei unice este aferenta veniturilor pe care persoana fizica le-a estimat pentru anul 2018. Deoarece s-au estimat venitruri sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, in prezent 22.800 lei, persoana fizica nu va datora contributii sociale pentru anul 2018. Daca pana la sfarsitul anului se va depasi acest plafon, prin declaratia unica ce va fi depusa pana la 15 martie 2019 persoana fizica va regulariza si aceste contributii sociale. De altfel, 15 martie 2019 este termenul pana la care trebuie platite impozitul pe venit si contributiile sociale pentru anul 2018, spre deosebire de anii trecuti, in prezent nu se mai fac plati anticipate.

In ceea ce priveste definitivarea anului 2017, acesta este ultimul an pentru care ANAF emite decizii de impunere. Astfel, pentru veniturile realizate in anul 2017, stabilirea si regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice se realizeaza de organul fiscal central competent prin emiterea unei decizii de  impunere, pe baza datelor declarate de persoana fizica in Declaratia  unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I „Date privind veniturile realizate in anul 2017”, iar termenul de plata a eventualelor obligatii fiscale suplimentare este de 60 de zile de la data primirii acestei decizii.




Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Cristina Cret – expert contabil.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.31 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016