Atunci cand o persoana fizica face inchirieri in scop turistic are anumite obligatii declarative si fiscale privind veniturile obtinute.
Specialistul nostru analizeaza ce prevede Codul fiscal, ce calcule sunt necesare in functie de numarul de contracte de inchiriere facute si care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faca o persoana fizica.
Inchiriere in scop turistic: raspunsul specialistului
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente.
Prin aceste reglementari de la art 83 Cod fiscal, se specifica faptul ca,la final de an, deoarece existau in vigoare, concomitent, mai mult de cinci contracte de inchiriere, cu mai mult de cinci beneficiari diferiti, indiferent ca se inchiriaza 5 imobile, spatii, diverse locatii etc.se aplica impozitarea in sistem real, fiind necesara desfasurarea activitatii sub forma de PFA/SRL din anul urmator indeplinirii criteriilor si prin urmare, se va trece la organizarea contabilitatii in partida simpla.
Important de retinut aici ar fi indeplinirea concomitenta a urmatoarelor:
- criteriul valabilitatii contractelor de inchiriere la final de an;
- numarul de contracte de inchiriere valabile la final de an sa fie mai mare de 5;
- identitatea diferita a beneficiarilor ce detin calitatea de titulari in contractele de inchiriere.
Spre exemplu, daca criteriile sunt indeplinite pe 2019, din 2020 se trece la contabilitate in partida simpla deoarece se califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente.
Daca in cursul unui an s-au derulat 20 de contracte de inchiriere, dar numai 4 contracte erau valabile la final de an, se impoziteaza ca venituri din cedarea folosintei bunurilor 10%, dupa deducerea cotei forfetare 40%.
Astfel, numai persoanele fizice care determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente, au urmatoarele obligatii:
- sa se autorizeze cel putin ca PFA/SRL la Registru comertului;
- conducerea evidentei contabile, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla;
- completarea Registrului de evidenta fiscala.