de Ana Tudor la 18 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Interviul, realizat de manager.ro si-a propus sa prezinte ce se intampla cu Declaratia 088 si Declaratia 394, ce inseamna schimbarea regimului fiscal pentru PFA-uri, provocarile pe care le au multinationalele in ceea ce priveste preturile de transfer.
Iata raspunsurile principale tratate de specialistii EY Romania - Ioana Iorgulescu, Senior Manager Asistenta fiscala, Cristina Clujescu, Manager Asistenta fiscala, Claudia Sofianu, Director Executiv, Asistenta fiscala, si Adrian Rus, Partener, Asistenta fiscala:
- Pentru multinationalele care opereaza in Romania, noile reglementari introduse de ANAF in domeniul documentatiei preturilor de transfer vin cu cateva provocari principale. O provocare se adreseaza marilor contribuabili care trebuie sa aiba dosarul preturilor de transfer intocmit pentru tranzactiile derulate in 2016 pana la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit aferente acestui an.
- continutul dosarului preturilor de transfer este extins semnificativ fata de prevederile legislative anterioare – in esenta aliniind acest continut la proiectul OECD BEPS.
- Cadrul legal din momentul de fata este unul putin flexibil; este exagerat sa pretinzi unui contribuabil persoana fizica, care presteaza servicii de 2 ori pe an sa se inregistreze ca PFA, intrucat activitatile astfel desfasurate ar avea caracter "regulat"; asa cum exista si alte forme de colaborare pe piata care nu se pot incadra nici in activitati dependente, nici in activitati independente, dupa parcurgerea criteriilor de independenta existente acum in lege; tot din cauza acestei rigiditati legislative se ajunsese si anterior ca femeia de serviciu sa fie remunerata in baza unor "drepturi de autor"; trebuie mai multa flexibilitate in legislatie, astfel incat sa fie acoperite din punct de vedere fiscal niste realitati economice si niste forme de colaborare noi, generate de lumea in care traim pana la urma;
- Modificarea declaratiei 394 vine in contextul tendintelor din zona impozitarii indirecte la nivel global. Autoritatile fiscale cer din ce in ce mai multe informatii despre tranzactiile efectuate de companii, cand si cu cine au fost efectuate aceste tranzactii. Se fac din ce in ce mai multe schimburi de informatii intre tari si se compara date la nivel global. Astfel, pe fundalul acestor transformari, antreprenorii romani vor trebui sa isi concentreze din ce in ce mai mult atentia pe calitatea informatiilor din sistemul contabil (ERP), pe definirea proceselor si documentarea acestora astfel incat informatia care ajunge la Fisc sa fie cat mai corecta. De exemplu, tendinta la nivel global este ca autoritatile fiscale sa aiba acces in timp real la intregul sistemul contabil al unei companii. Toate acestea sunt doar inceputul, reprezentand elementele precursoare ale obiectivului care se contureaza la orizont: auditarea electronica (e-auditing).
... cititi interviul integral pe Manager.ro >>
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii