de Cecilia Pavelescu la 29 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In materialul urmator vom prezenta principalele nelamuriri privind depunerea Formularului 600, explicate pe intelesul tuturor de ANAF:
Un PFA care trece de anul acesta la norma de venit, iar anul trecut a fost la venit real, anul acesta procentul de 26,3% sau cel de 10,5% se calculeaza la norma de venit sau la venitul de anul trecut? Chiar daca la anul se face regularizarea, ma intereseaza clar sa stiu (ceea ce colegii dvs nu erau siguri) deoarece una e sa platesc acum 276 lei pe luna fata de 2000 lei si sa astept sa mi-i restituiti.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: In situatia prezentata, in care in anul 2016 treceti la sistemul de stabilire a impozitului pe baza normelor de venit, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale platite anticipat o reprezinta valoarea normei de venit.
Un PFA care realizeaza venituri din activitati independente impozitata in sistem real[neplatitor TVA,fara angajati] care a inregistrat pierdere fiscala in 2015 [fiind primul an de activitate] trebuie sa depuna formularul 600?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Potrivit prevederilor art.148 alin.(8) din Legea nr.227/2016 privind Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, care in anul fiscal precedent , respectiv in anul 2015, au realizat venituri sub nivelul plafonului de 35% din castigul salarial mediu brut (2681 lei) utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv sub 938 lei, nu au obligatiadepunerii declaratiei 600 si nu datoreaza plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, in situatia in care in anul 2015 ati inregistrat pierderi nu trebuie sa depuneti declaratia 600.
PFA sistem real care a fost suspendat pe data de 23 ianuarie 2016. In perioada 1-23 ianuarie 2016 nu a realizat venituri. Mai trebuie sa depuna declaratia 600?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Obligatia depunerii D600 pentru PFA in sistem real 2015, se stabileste in functie de indeplinirea conditiilor prevazute la art. 148 alin.(4) Cod Fiscal. Totodata trebuie sa indepliniti toate formalitatile legale de declarare la unitatea fiscala a suspendarii activitatii, inclusiv depunerea D220 unde bifati corespunzator la Sectiunea II, casuta 11 Data incetarii obligatiei de plata a CAS
Exista posibilitatea de a plati anticipat CAS in 2016 in conditiile in care un PFA este sub plafon atat in 2015 cat si in 2016, dar doreste sa plateasca?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Daca o persoana fizica autorizata, a obtinut in anul 2015 un venitul net lunar sub plafonul de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, nu are obligatia depunerii formularului 600, respectiv, nu va efectua plati anticipate reprezentand CAS.
Daca totusi doriti sa optati pentru plata CAS, este necesar sa va adresati unitatilor teritoriale ale Casei Nationale de Pensii Publice deoarece potrivit prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, orice persoana care doreste sa se asigure in sistemul public de pensii, se poate asigura pe baza de contract de asigurare sociala.
Pentru o Intreprindere Individuala cu venit net anual in 2015 de 2.300 lei si cu un estimat pe 2016 lunar, de 700 lei se mai depune D600?
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Daca o persoana fizica autorizata – Intreprindere Individuala, a obtinut in anul 2015 un venitul net lunar sub plafonul de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, adica venitul anual pe 2015 este sub 11260 lei (12*35% * 2681lei) nu are obligatia depunerii formularului 600, respectiv, nu va efectua plati anticipate reprezentand CAS.
Daca desfasor mai multe activitati, respectiv avocat si mediator. Am depasit plafonul la ambele activitati. Am obligatia de a depune D600? Vreau sa optez pentru procentul de 10,5. Unde bifez in formularul 600 aceasta optiune? Din cate deduc, nu ar trebui sa bifez nimic la punctul lll.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: In situatia in care, venitul realizat in anul precedent ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut aveti obligatia completarii si depunerii formularului 600, cu exceptia cazului in care sunteti asigurat intr-un sistem propriu de asigurari sociale si nu aveti obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii, nu mai depuneti formularul 600.
Daca nu va incadrati in exceptia mentionata si daca doriti sa achitati numai cota individuala de contributie de asigurari sociale, respectiv cota de 10,5%, nu trebuie sa bifati nimic pe formularul 600 la cap.III al acestuia referitor la optiunea privind cota de contributie.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii