Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Noul Cod Fiscal aduce mai multe taxe si impozite noi pentru firme si PFA-uri


de Ana Tudor la 01 Sep. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod Fiscal aduce mai multe taxe si impozite noi pentru firme si PFA-uri
Noul Cod Fiscal aduce o serie de modificari ce vor afecta semnificativ firmele, dar si persoanele care obtin venituri din profesii independente. Vestile proaste nu se opresc insa aici.


Singurii contribuabili care vor fi avantajati de Noul Cod sunt cei care detin mai multe case sau cei care au locuinte cu suprafete mai mari de 150 de metri patrati.

Daca va gandeati deja la relaxare fiscala, tinand cont de reducerea TVA la 20% si la reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, trebuie sa stiti ca Guvernul a omis sa prezinte lista taxelor care vor creste din 2016:

- CAS pentru venituri din activitati independente (desi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creste semnificativ)
- CASS (5,5%) pentru dividende, dobanzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau daca existau venituri din salarii sau activitati independente;
- Impozitul pe cladiri datorat de persoane fizice pentru spatii cu destinatie comerciala.

Acestea sunt taxele si impozitele care se diminueaza:

- Cota standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile va scadea in 2016 de la 24% la 20%

- Impozitul pe cladiri pentru locuinte, la persoane fizice, pentru mai multe imobile detinute (se elimina majorarea de pana la 300%);

- Impozitul pe cladiri, pentru locuinte detinute de persoane juridice - de la 1,5% la intre 0,08-0,2%, in functie de decizia autoritatilor locale
- Se elimina impozitul pe constructii speciale ("taxa pe stalp") pentru constructiile din agricultura.

Printre masurile de relaxare fiscala anuntate, regasim unele modificari amanate pentru 2017, ceea ce nu face decat ca in 2016 sa simtim consecintele unor inaspriri de sanctiuni si majorari de taxe si impozite, arata Contabilul.ro.

Votul final pentru Codul fiscal ar trebui sa fie dat saptamana aceasta de Camera Deputatilor, urmand ca forma finala sa fie trimisa duminica spre promulgare.


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.25 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

oancea marian 2015-09-01 16:54:31

Sunt pensionar si am deschis recent PFA norma de venit cod CAEN 6202. Patru intrebari: 1. Voi mai plati obligatoriu contributia pt pensie de 15,3%? 2. Neclaritati referitoare la persoana independenta si persoana de pendenta. Activitatea cod CAEN 6202 a fost incadrata corect la norma de venit sau trebuia incadrata la venit real platitor de TVA? 3. In caz incadrare gresita, cine va fi sanctionat de ANAF, eu care am optat pt norma de venit sau inspectorul de la Adm. Financiara care confirmat si stabilit cota de impunere? 4. Fiind incepator cu deschiderea PFA-ului, la Registrul Comertului am trecut 2 coduri 6202 si 9512 din clase diferite, deci 2 impuneri. Am facut modificare la certificat si am radiat 9512. In curind o sa incetez sa desfasor activitati in conformitate cu 6202 si voi presta activitati in conf. cu 9512. Pot face din nou schimbare la Registrul Comertului, radiere 6202 si adaugare 9512? Cu speranta nu au fost prea multe intrebari, va multumesc anticipat.

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016