Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Noutate ANAF: Declaratia Unica precompletata din 2026 pentru veniturile din 2025


de Alina Ilie la 29 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutate ANAF: Declaratia Unica precompletata din 2026 pentru veniturile din 2025
Printr-un proiect de OUG, Ministerul Finantelor propune instituirea obligatiei ca, incepand cu veniturile aferente anului 2025, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa transmita contribuabilului declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precompletata cu datele privind veniturile realizate si impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si cuantumul contributiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informatiilor disponibile in bazele de date. Masura are in vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul si declarare, precum si o mai buna colectare a contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.


Proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare prevede urmatoarele schimbari:

Declaratia Unica precompletata in 2026 pentru veniturile din 2025

Incepand cu veniturile obtinute in 2025, contribuabilii din Romania vor putea folosi o Declaratie unica precompletata de ANAF. Aceasta va contine informatii despre veniturile realizate, impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. Noua masura are ca scop facilitarea procesului pentru contribuabili, eliminand necesitatea completarii manuale a fiecarei sectiuni din declaratie.

Important de precizat este ca se va elimina obligatia de a depune in anul curent Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, capitolul privind veniturile estimate, precum si pentru toate celelalte situatii in care intervin modificari/recalculari/rectificari ale acestora. Masura are in vedere simplificarea obligatiei de declarare de catre contribuabil a obligatiilor fiscale datorate intr-un an fiscal avand in vedere faptul ca obligatiile fiscale privind impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice, sunt certe si devin scadente la data de 25 mai a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile, in functie de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului
estimat.

Totodata, se propune eliminarea obligatiei depunerii in anul curent a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep sau inceteaza o activitate, precum si cei care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti. In aceste cazuri persoanele fizice au obligatia depunerii declaratiei unice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit - ce trebuie sa stiti

Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat
de Banca Nationala a Romaniei, pentru anul de realizare a venitului. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe
venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la termenul legal de depunere prevazut la art. 122 alin. (3).”

Atentie la inregistrarea contractelor de inchiriere!

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. In situatia in care bunul este detinut in comun, prin contractul de inchiriere sau, dupa caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemneaza proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care indeplineste aceasta obligatie.

Foto: pixabay.com


 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016