Din punct de vedere contabil, documentele ce reglementeaza activitatea unei PFA sunt cele prevazute in OMFP 170/2015.
Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa pastreze in arhiva lor registrele de contabilitate si documentele justificative care au stat la baza evidentierii operatiunilor economico-financiare in contabilitatea in partida simpla. Formularistica pentru contabilitatea in partida simpla este prezentata in OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.
Acest ordin nu mentioneaza obligativitatea intocmirii registrului de casa si a raportului de gestiune in cazul PFA.
PFA in sistem real: Lista registrelor si formularelor folosite in contabilitatea in partida simpla
Mai jos, conform ordinului prezentat, regasiti lista registrelor si formularelor folosite in cazul organizarii contabilitatii in partida simpla.
Nr. crt. Denumirea formularului Cod
1. Registrul-jurnal de incasari si plati 14-1-1/b
2. Registrul-inventar 14-1-2/b
3. Fisa mijlocului fix 14-2-2
4. Factura**
5. Aviz de insotire a marfii 14-3-6A
6. Lista de inventariere 14-3-12
7. Chitanta 14-4-1
8. Chitanta pentru operatiuni in valuta 14-4-1/a
9. Dispozitia de plata/incasare catre casierie 14-4-4
10. Statul de salarii 14-5-1/k
Conform acestui ordin,
PFA-urile sunt obligate la intocmirea registrului jurnal de incasari si plati.
Registrul-jurnal de incasari si plati este documentul contabil care serveste la inregistrarea incasarilor si platilor aferente activitatii persoanelor care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla.
Se intocmeste intr-un exemplar, inregistrarea operatiunilor pe baza documentelor justificative facandu-se distinct, pe fiecare operatiune de incasare/plata.
Registrul jurnal de incasari si plati este folosit pentru inregistrarea operatiunilor in numerar, cat si pentru cele efectuate prin contul curent de la banca, la valoarea prevazuta in documentele justificative, inclusiv taxa pe valoare adaugata.
Asadar, din punct de vedere contabil, trebuie sa intocmiti documentele mentioante mai sus.
Din punct de vedere fiscal, aveti obligatia depunerii declaratiei unica pana la data de 25 mai 2026 pentru anul 2025 si sa platiti contributiile soiale respectiv CAS si CASS in functie de venitul realizat cat si impozitul pe venit.
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2025 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile! Detalii aici >>
Taxe PFA
Taxele datorate sunt urmatoarele:
Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS 2025
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca obtin pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
- plafonul de 12 salarii = 48600 lei
- plafonul de 24 salarii = 97200 lei
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
Contributia de asigurari de sanatate CASS 2025
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
Impozitul de 10% - raportat la venitul net anual, CAS si CASS fiind cheltuieli deductibile dpdv fiscal.
De asemenea, veti considera deductibile si alte cheltuieli realizate in scopul obtinerii de venituri conform art.68 din codul fiscal.
Cand se depune declaratia unica?
Declaratia unica pentru anul 2025 o depuneti abia anul viitor, in 05.2026 deoarece nu se mai estimeaza venituri incepand cu 01.01.2025. Se depune declaratia unica doar pentru veniturile realizate.