Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Obligatii declarative pentru PFA care desfasoara activitati de expert contabil


de Ana Tudor la 02 Iun. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative pentru PFA care desfasoara activitati de expert contabil
Persoanele fizice autorizate inregistrate, care presteaza servicii in calitate de expert contabil ca freelancer trebuie sa indeplineasca mai multe oligatii declarative si de plata.


Vom analiza in randurile urmatoare obligatiile declarative ale persoanei fizice autorizate si vom raspunde urmatoarei intrebari esentiale:

- Daca PFA nu doreste realizarea lucrarilor de expertize contabile in calitate de freelancer ce proceduri trebuie sa urmeze? Care sunt obligatiile sale declarative?

Solutia expertilor Rentrop&Straton:

O persoana fizica autorizata nu trebuie sa se inscrie la Registrul Comertului pentru a desfasura activitatea de expert contabil. PFA trebuie sa se inregistreze fiscal, pentru a primi codul de identificare fiscala, potrivit art. 72 din Codul de procedura fiscala, asadar, va depune Formularul 070 la organul fiscal.

De asemenea, orice PFA care doreste sa desfasoare profesia de expert contabil are obligatia de a organiza si de a conduce evidenta contabila in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila.

Atentie! Veniturile inregistrate de PFA in urma desfasurarii activitatii de expert contabil reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente.

Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs se va depune in primul an de activitate in termen de 15 zile de la inregistrarea ca PFA, iar organul fiscal va emite o decizie de impunere pentru platile anticipate - care se vor efectua semestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta.

Dupa primul an de activitate orice PFA are obligatia de a depune declaratia 220 de venit estimat, iar organul fiscal va emiti decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.

Dintre obligatiile declarative pentru PFA amintim:

Contributii sociale obligatorii

Persoanele fizice autorizate sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii daca realizeaza in mod exclusiv venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin de patru ori castigul salarial mediu brut.

Situatii in care PFA este scutit de la plata contributiei de asigurari sociale de stat:
 
- desfasoara activitati pe baz a de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- sunt functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei pe nitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea  nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr -o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.


Contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Persoana fizica care obtine venituri din profesii lib ere datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, chiar daca, in acelasi timp, obtine venituri din urmatoarele categorii:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
- venituri impozabile real izate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
- venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incad reaza la lit. b);
- indemnizatiile de somaj;
- venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
- venituri care sunt neimpozabile;
- veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.

Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016