Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente sunt scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit art.46 ^1 din Codul fiscal.
De asemenea, contribuabilii persoane fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, prevazute la cap II si VII, scutite de impozit pe venit, nu datoreaza plati anticipate, mai arata 46 alin. (1^1).
In cazul PFA infiintat la Registrul Comertului, declaratia 070 nu se depune la inceputul activitatii, daca nu sunt modificari fata de datele declarate initial la ONRC, deoarece inregistrarea fiscala la administratia financiara s-a facut automat.
Daca ulterior infiintarii la ONRC, in cadrul activitatii PFA intervin modificari (de exemplu, inregistrare ca platitor de tva prin optiune sau pentru depasirea plafonului, angajeaza salariati etc), atunci se va depune 070 la organul fiscal bifand casuta 2. Declaratie de mentiuni si completand campurile care vor modifica vectorul fiscal al PFA-ului.
Atentie! Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1), potrivit art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal.
PFA are obligatia de a plati contributia la sistemul asigurarilor sociale numai daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii venitului, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este peste 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugCe etului asigurarilor sociale de stat.