Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu proiect de fonduri europene. Subventiile APIA se impoziteaza?


de Redactia PortalPFA la 30 Iul. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu proiect de fonduri europene. Subventiile APIA se impoziteaza?
Daca te numeri printre PFA-urile care are proiecte pe fonduri europene si care incaseaza subventie APIA, cu siguranta iti va fi de folos studiul de caz prezentat in randurile urmatoare.


Asadar, pentru a elucida toate misterele, studiem situatia unui PFA care deruleaza un proiect pe fonduri europene cu activitate de crestere a bovinelor, contabilitate in partida simpla, impozitarea se face in sistem real. Una dintre dileme este daca subventia APIA incasata pentru activitatea desfasurata este considerata venit aferent activitatii si daca se impoziteaza.

Cheltuielile sustinute din subventia incasata sunt deductibile? Pentru proiectul derulat PFA-ul a incasat (in mai 2017) subventie AFIR. Se impoziteaza si aceasta? Cheltuielile sustinute din aceasta suma sunt deductibile?

 

PFA cu proiect de fonduri europene: raspunsul specialistului

 

 Potrivit art. 62 lit. a) coroborat cu pct. 3 alin. (3) lit. a) – d) din Normele metodologice pentru aplicarea acestor prevederi din Codul fiscal, in categoria veniturilor neimpozabile se cuprind si formele de sprijin cu destinatie speciala acordate din bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile in conformitate cu legislatia interna si reglementarile europene, de exemplu:

a) forme de sprijin acordate producatorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) ajutoare de stat si forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile ulterioare, si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020, aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C(2015) 3.508 din mai 2015, de aprobare a Programului de Dezvoltare Rurala al Romaniei pentru sprijin din Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurala;

d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2007) 6.664 din 14 decembrie 2007 si Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2015) 8416 din 25 noiembrie 2015;

Asadar, PFA supusa determinarii venitului net in sistem real care primeste subventii acordate de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura(APIA), respectiv Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) prin care se deruleaza Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala(FEADR, nu datoreaza impozit pe venit pentru aceste venituri considerate venituri neimpozabile potrivit prevederilor Codului fiscal.

De asemenea nici cheltuielile sustinute din aceste venituri, nu sunt deductibile, avand in vedere prevederile de la art. 68 alin. (7) lit. b), dispozitii care prevad ca NU sunt cheltuieli deductibile, cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016