Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu venituri sub plafon. Ce obligatii exista?


de Redactia PortalPFA la 12 Apr. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu venituri sub plafon. Ce obligatii exista?
Persoanele fizice autorizate (PFA-urile) au luat contact cu mai multe schimbari legislative, la fel ca si contribuabilii care obtin venituri din activitati independente. Exista in continuare intrebari legate de obtinerea si estimarea veniturilor sub plafonul stabilit prin lege, asa ca va propunem mai jos un studiu de caz care sa inlature orice dilema.


Spre exemplu, o PFA care a realizat venituri sub plafon (22800) in anul 2018 este obligata sa achite contributia de sanatate 6 x 1900 = 11400 x 10% = 1140 lei? Pentru 2019, aceasta estimeaza ca nu va realiza venituri peste plafon (24960). Este obligata la plata contributiei CASS 2019?

 

PFA cu venituri sub plafon: raspunsul specialistului


Conform prevederilor art. 180 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, “urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:


a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2);

b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).



CONCLUZIE!
    
Prin urmare, din textul articolului sus-mentionat se intelege faptul ca se poate opta, nu exista o obligatie, pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) de catre persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2).





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016