de Viorica Ghinea la 04 Dec. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Prin lege acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Vom dezbate in continuare neclaritatile listate mai jos:
1. Daca o PFA cu norma de venit (activitati agricole) are venitul net estimat sub 12 salarii minime brute pe tara si nu opteaza pentru plata CASS, nu este salariata si nici exceptata, este obligata sa achite CASS pana in 15 martie 2019? Daca are suma de 300 lei venit net este obligata sa plateasca 1.140 lei?
2. Daca o PFA in sistem real care are un venit estimat pentru 2018 sub 12 salarii minime brute pe tara si nu opteaza pentru plata CASS, iar la depunerea declaratiei unice in anul 2019 venitul realizat este tot sub 12 salarii minime brute pe tara, este obligata sa achite CASS la nivelul a 6 salarii minime brute?
Iata raspunsul specialistului!
Conform art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:
a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2);
b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).
Astfel cum se poate observa textul de lege citat prevede ca pot opta (exista optiunea, nu obligatia) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2).
Or, cele doua situatii expuse se incadreaza la lit. a) de mai sus astfel incat nu exista obligatia platii CASS intrucat textul de lege prevede posibilitatea si nu obligatia.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita – consilier juridic.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii