Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA in sistem real, cu activitate inceputa in cursul anului 2023: calcul impozit pe venit, CAS si CASS


de Redactia PortalPFA la 05 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA in sistem real, cu activitate inceputa in cursul anului 2023: calcul impozit pe venit, CAS si CASS
O PFA cu cod CAEN 6201, care se infiinteaza in 22.08.2023, opteaza pentru sistem real. Care vor fi taxele ce trebuie platite, avand in vedere ca a obtinut in anul 2023 venituri de 112.797 lei si cheltuielile deductibile sunt 6046 lei?


Taxe PFA: raspunsul specialistului

PFA in sistem real: calcul CAS
 

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabile pentru anul 2023,
(10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale.
(...)
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).

Art. 148 alin. (2) sunt urmatoarel prevederi: incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

Asadar, in cazul in care persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 148 alin. (2), de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, corespunzator numarului de luni de activitate.

Plafon anual aferent 2023 pentru 12 salarii minime = 3.000 lei/ luna x 12 luni = 36.000 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (5 luni : august - decembrie) = 36.000 lei / 12 luni x 5 luni = 15.000 lei.

Plafon anual aferent 2023 pentru 24 salarii minime = 3.000 lei/ luna x 24 luni = 72.000 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (5 luni : august - decembrie) = 72.000 lei / 24 luni x 5 luni = 15.000 lei.

Intrucat venitul net realizat in suma de 106.751 lei (112.797 lei - 6.046 lei) este superior plafonului recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate, in suma de 15.000 lei, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS) pentru anul 2023 la valoarea de cel putin 3.750 lei (15.000 lei x 25%), daca venitul ales pentru care datoreaza contributia este salariul minim pe economie.
 

PFA in sistem real: calcul CASS


Din punct de vedere al CASS, potrivit art. 174 alin. (10) din legea sus-mentionata aplicabil pentru anul 2023, Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent, este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Potrivit art. 174 alin. (4) lit. c) din acelasi act normativ, Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta: (...) c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

In cazul mentionat, intrucat venitul net realizat aferent perioadei efectiv lucrate in suma de 106.751 lei (112.797 lei - 6.046 lei) este superior plafonului de 24 salarii minime pe economie aferent anului 2023, adica superior plafonului de 72.000 lei, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2023 in suma de 7.200 lei (72.000 lei x 10%).
 

PFA in sistem real: calcul impozit pe venit


Referitor la impozitul pe venit, potrivit art. 118 alin. (2) lit. a) si b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevederi aplicabile anului 2023, Pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) si a1), la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:

a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;

b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculat prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Astfel, pentru activitatile independente pentru care venitul se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, se deduce contributia de asigurari sociale (CAS) datorata.

Atentie!
Se ia in calcul contributia de asigurari sociale anuala datorata (declarata prin Declarati unica estimativa), nu cea platita in cursul anului.

Prin urmare, la determinarea venitului net anual impozabil, se deduce contributia de asigurari sociale (CAS) datorata, nu si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), intrucat contributiile de asigurari sociale de sanatate nu reprezinta cheltuieli deductibile la determinarea venitului net din activitati independente avand in vedere prevederile sus-mentionate.

In cazul mentionat impozitul pe venit este in suma de 10.300 lei (106.751 lei - 3.750 lei) x 10%.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.38 din 32 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016