Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA neinregistrat in scopuri de TVA. Obligatii fiscale


de Ana Tudor la 05 Oct. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA neinregistrat in scopuri de TVA. Obligatii fiscale
PFA-urile care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA sunt scutite de depunerea formularului 088, care este obligatoriu insa pentru SRL-uri.


In schimb, la inregistrarea in scopuri de TVA, PFA-urile au obligatia de a depune formularul 098 - Cerere de inregistrare in scopuri de TVA.

Vom analiza in continuarea situatia unui PFA, neinregistrat in scopuri de TVA. PFA-ul in cauza desfasoara activitati economice prin productia de imbracaminte cu desfacere online in Romania si doreste sa la comercializeze online. Ce obligatii fiscale ii revin?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

 Avand in vedere ca PFA nu este inregistrata in scop de TVA, pana la depasirea plafonului de scutire pentru intreprinderi mici (220.000), aceasta va livra bunurile pe piata intracomunitara, fara TVA, indiferent de calitatea vanzatorului (persoana fizica, juridica) si nu va avea obligatia raportarii livrarilor respective prin declaratia recapitulativa cod 390.
 
Astfel, PFA desfasoara operatiuni scutite fara drept de deducere in baza art. 152 din Codul fiscal si nu este obligata sa se inregistreze in scop de TVA pentru livrarile intracomunitare efectuate in situatia in care nu depaseste plafonul de 220.000 de lei, reprezentand echivalentul a 65.000 euro la cursul valutar din data aderarii.
 
Pentru livrarea de bunuri, este recomandabil ca furnizorul din Romania sa emita o factura pe care sa inscrie mentiunea "scutit cf. art. 152 – regim special de scutire".

Dupa depasirea acestui plafon, PFA trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari (ROI) in baza art. 158^2 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Facturile emise catre parteneri intracomunitari, ulterior inregistrarii in scop de TVA se vor emite astfel:

- fara TVA, in regim de scutire cu drept de deducere, pentru persoanele care comunica un cod valid de TVA si pentru care PFA detine dovada transportului bunurilor din Romania in alt stat membru;
    In acest caz facturile se declara la rd. 1 in decontul de TVA si cu cod L in declaratia 390;
- cu TVA 24% pentru parteneri intracomunitari care nu detin un cod valid de TVA (persoane fizice etc) si pentru persoanele care comunica un cod valid de TVA, dar pentru care PFA nu detine documentul de transport. Facturile se vor declara in decontul de TVA la rd. 9.


 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016