Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA si pensionar. Contributii obligatorii


de Cecilia Pavelescu la 02 Oct. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si pensionar. Contributii obligatorii
Un pensionar poate avea si calitatea de PFA, potrivit art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


Vom determina in cazul urmator care sunt contributiile obligatorii pentru pentru pensionarul cu calitatea de PFA. Ii revine acestuia obligatia de a plati contributia de 10,5% la pensie calculata asupra venitului net din 2016?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Contributie de asigurari sociale pentru contribuabilii prevazuti la alin (1) este cota pentru contributia individualt, prevazuta la art. 137, incepand din anul 2016.

(5) Contribuabilii prevazuti la alin (1) pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazuta la art. 137.

Art.  169 – Pentru persoanele fizice care realizeazavenituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 138 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Astfel, se reduce costul fiscal pentru PFA cu venituri lunare peste 12.075 lei.

Potrivit legislatiei in vigoare, PFA nu vor mai plati CASS daca nu obtin venituri, iar daca obtin venituri sub plafonul minim, vor platit CASS la acest plafon.

 

 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.36 din 22 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016