O PFA care are venituri din activitati de consultanta juridica factureaza lunar suma de 3.760 euro. Plecand de la premisa ca nu are nicio alta cheltuiala deductibila (doar CAS si CASS), specialistul nostru ne va spune ce taxe si impozite datoreaza (impozit pe venit, CAS si CASS) pentru intreg anul 2025.
Potrivit art. 68 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Si conform art. 118 din Codul fiscal, venitul net anual, pentru PFA se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, iar la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
(2)Pentru veniturile din activitati independente, prevazute la art. 61 lit. a), pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a)venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b)venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit prevederilor titlului V, cu exceptia diferentei de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art. 174 alin. (6).
Impozitul pe venit este in cota de 10%.
Contributii sociale obligatorii
CAS
Potrivit art. 150 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1).
Astfel, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS) pentru veniturile din activitati independente in sistemul public de pensii, ci achita CAS la Casa de Asigurare a Avocatilor.
Pe site-ul Casei de asigurari al avocatilor, se regasesc cuantumul contributiilor de asigurari sociale pentru anul 2024, astfel:
Contributia pentru anul 2024
Avocati Stagiari
Venit Brut lunar din profesie Cota de Contributie
0 829 lei 117 lei
830 19.108 lei 14% din venitul brut
Peste 19.109 lei 2.676 lei
Avocati Definitivi
Venit Brut lunar din profesie Cota de Contributie
0 3.822 lei 536 lei
3.823 19.108 lei 14% din venitul brut
Peste 19.109 lei 2.676 lei
Prin urmare plafonul maxim lunar in anul 2024, a fost de 2.676 lei si anual 32.112 lei.
Pentru anul 2025, inca nu sunt afisate cotele de contributii.
CASS
Conform prevedereilor de la art. 170 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care in anul fiscal pentru care se depune declaratia prevazuta la art. 122 au realizat venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Astfel, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
Pentru tot anul 2025 plafoanele pentru contributii sociale, CAS si CASS, se calculeaza in raport cu salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2025, stabilit prin hotarare de guvern la valoarea de 4.050 lei (nu se iau in considerare alte modificari ale salariului minim brut anuntate in cursul anului 2025).
Plafon maxim = 60 de salarii = 243.000 lei, CASS maxim de 24.300 lei pe an;
Prin urmare, din veniturile incasate se scad cheltuielile deductibile platite (daca sunt), pierderi fiscale de recuperat din anii precedenti (daca exista) si contributiile sociale datorate (CAS si CASS), iar la suma rezultata se aplica impozitul pe venit 10%.
Raspuns oferit in luna ianurie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com