Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Plata drepturi de autor. Cum se procedeaza in cazul unui ONG?


de Victor Achim la 11 Apr. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata drepturi de autor. Cum se procedeaza in cazul unui ONG?
Prezentam mai jos cazul unui ONG care incheie in luna martie doua contracte pe drepturi de autor cu doi sportivi. Primul este si salariat si trebuie sa incaseze 100.000 lei net, iar al doilea nu este salariat si trebuie sa incaseze 18.400 lei net.


Afla cum se calculeaza contributiile si impozitul final in cele doua cazuri! De asemenea, este important de aflat ce declaratii trebuie depuse.



Iata raspunsul specialistului!


 Persoana fizica care obtine si venituri din salarii nu datoreaza nici CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor (art. 150 alin. (2), respectiv art. 154 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal). Impozitul pe venit se stabileste de catre platitorul de venit, se retine la sursa si se vireaza la buget pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut conform art. 72 din Codul fiscal. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se determina de catre platitorul venitului prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Veniturile se declara in formularul 112.

In ceea ce priveste persoana fizica care nu obtine venituri din salarii se disting urmatoarele:

-    Impozitul pe venit se stabileste de catre platitorul de venit, se retine la sursa si se vireaza la buget pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Veniturile se declara de platitor in formularul 112.

-    Daca obtine venituri din drepturi de autor de la un singur platitor de venit, iar nivelul net, estimat al acestor venituri este cel putin egal cu 22.800 lei/an (12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia), platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiilor prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract. Cota CAS 25% se aplica asupra venitului ales ce nu poate fi mai mic decat nivelul salariului minim iar cota CASS 10% se aplica  asupra salariului minim pe economie.

-    In situatia in care veniturile din drepturi de autor sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, contribuabilul desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile si stabileste venitul ales pentru care datoreaza CAS, in anul in curs.

-    In cazul in care nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala estimat a se realiza pe fiecare sursa de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, iar nivelul venitului net cumulat realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara, platitorul de venit nu are obligatii privind retinerile la sursa a contributiilor sociale, iar persoana fizica va depune declaratia unica.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016