Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Salariati pe PFA cu norma de venit. Studiu de caz


de Redactia PortalPFA la 04 Aug. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariati pe PFA cu norma de venit. Studiu de caz
Specialistul nostru ne raspunde in continuare dac o PFA (scoala de soferi) poate opta la norma de venit daca are angajat cu timp partial un profesor de legislatie.


Daca PFA are doua coduri CAEN activate si pentru care desfasoara activitate, scoala de soferi si inchiriere auto poate merge pe o activitate cu norma de venit si pe cealalta activitate in sistem real? Daca se merge pe norma de venit, evidenta veniturilor si cheltuielilor, respectiv registrul de incasari si plati trebuie intocmit?
 

Salariati pe PFA cu norma de venit: raspunsul specialistului

 
Legea nr. 182 din 17 octombrie 2016
 
16. La articolul 17, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
ART. 17
 
PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
 
Impozitarea in sistem real presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica prin aplicare principiilor contabilitatii in partida simpla.
 
Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale. Daca la norma de venit, baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal luan in calcul toate operatiunile economice.
 
Din venitul incasat se scad cheltuielile deductibile (efectuate in scopul obtinerii de venituri) si se obtine venitul net.
 
Deci daca PFA ul are un cod caen ce presupune impozitare in sistem real, toata activitatea PFA ului este impozitata in sistem real.
 
Nu exista un sistem mixt de impozitare.Trebuie sa alegeti intre impozitare la norma de venit si sistem real.
 
Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit, indiferent de suma incasata.
 
Impozitul pe venit = 10% x norma de venit
 
Pentru stabilirea obligatiei de plata a contributiei sociale de sanatate (CASS) si a pensiei (CAS) in 2022 norma de venit se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie.
 
Plafonul de 12 salarii minime pentru anul 2022 = 12 salarii minime pe economie x 2.550 lei = 30.600 lei
 
Referitor la CAS, intrucat norma de venit este mai mare de 30.600 lei, atunci persoana fizica este obligata sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de stat si sa aleaga venitul la care doreste sa plateasca contributia la pensie.
 
Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 30.600 lei.
 
Registrele contabile obligatorii sunt Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/b), care se utilizeaza pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate de persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, conform regulilor precizate in Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla, aprobate prin OMFP 170/2015.
 
Distinct de registrul de incasari si plati, dar pornind de la inregistrarile din acesta, PFA trebuie sa intocmeasca si registrul de evidenta fiscala (numai partea de venituri) conform art. 68 alin. 8-9 din Codul fiscal si OMFP 3254/2017 (art. 1 alin. 2 din ordin).
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin, expert contabil. 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.65 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016