Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Sponsorizari: noua versiune a Declaratiei 107, publicata in Monitorul Oficial


de Alina Ilie la 13 Mar. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizari: noua versiune a Declaratiei 107, publicata in Monitorul Oficial
OPANAF nr. 355/2024 a fost oficializat prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 205 din 12 martie 2024 si vine cu un nou model al formularului 107 „Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/ mecenatului”. In continuare, afla totul despre depunerea si completarea Formularului 107!


Formularul 107 - instructiuni de completare

I. Depunerea declaratiei 107
 
1. Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului se completeaza si se depune de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit inclusiv in cazul in care datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

2. In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifeaza rubrica „Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala” si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului.
De asemenea, la sectiunea „Date de identificare a contribuabilului”, la rubrica „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.

3. Declaratia se depune impreuna cu anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/ sponsorizarilor/mecenatului, in situatia in care suma reportata aferenta sponsorizarilor/mecenatului acordat(e) anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018 nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar.

4. Termenul de depunere a declaratiei 107
 
Declaratia informativa se depune pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prevazut de lege. In cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului efectuat(e) de membrii grupului.

5. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.

6. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

II. Completarea declaratiei 107
 
7. Perioada de raportare
In rubrica „Anul” se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2024).

8. Rubrica „Perioada” se completeaza in situatiile in care raportarea se efectueaza pentru alte perioade decat anul calendaristic, ca de exemplu:
— perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), (51) si (52) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
— perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

9. Sectiunea A „Date de identificare a contribuabilului”

9.1. In rubrica „Cod de identificare fiscala” se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului platitor de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare
si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

9.2. In rubrica „Denumire” se inscrie denumirea contribuabilului care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

10. Sectiunea B „Date privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului”

Contribuabilul platitor de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, completeaza sectiunea dupa cum urmeaza:

10.1. In coloana 1 „Denumire/nume si prenume beneficiar” se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului.
In cadrul acestei coloane se inscrie/se inscriu si denumirea/numele si prenumele beneficiarului caruia i-au fost acordate sponsorizari/mecenat, precum si bunuri, mijloace financiare si servicii, dupa caz, in anii precedenti/perioadele precedente si pentru care s-au inscris sumele reportate in col. 5, cu exceptia celor inscrisi in anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.

10.2. In coloana 2 „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului bunurilor/serviciilor/ sponsorizarilor/mecenatului.

10.3. In coloana 3 „Adresa” se inscrie adresa beneficiarului bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.

10.4. In coloana 4 „Suma” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, acordata fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare.

In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, suma va cuprinde valoarea acestora, evaluate prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar, conform art. 1 alin. (5) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare.

10.5. In coloana 5 „Suma reportata” se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, reportata din perioada anterioara anului de raportare/perioadei de raportare.

Randul „Beneficiarii sumelor reportate carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018” se completeaza in cazul sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari, aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018. In acest caz se completeaza, in anexa la formular, datele de identificare ale acestor beneficiari.

10.6. In coloana 6 „Suma dedusa” se inscrie suma dedusa din impozitul pe profit/impozitul minim pe cifra de afaceri, dupa caz, potrivit legii, in anul de raportare/perioada de raportare, corespunzatoare sumei reprezentand sponsorizari/mecenat si/sau cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, acordate fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare, sau corespunzatoare sumelor reportate in anul de raportare/perioada de raportare individualizate pe beneficiari.

In aceasta coloana, la randul „Beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018” se va inscrie suma dedusa corespunzatoare sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018.

11. Sectiunea C „Datele de identificare a imputernicitului”
11.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
11.2. In caseta „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
11.3. In rubrica „Nume, prenume/Denumire” se inscrie/se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
11.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

III. Completarea anexei la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/ mecenatului

12. Sectiunea „Date privind beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018”
12.1. Se completeaza de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit, inclusiv in cazul in care datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, in cazul sumelor reportate aferente sponsorizarilor/mecenatului acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018, care nu pot fi individualizate pe fiecare beneficiar.
 12.2. In coloana 1 „Denumire/nume si prenume beneficiar” se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului sumei reportate.
12.3. In coloana 2 „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului sumei reportate.
12.4. In coloana 3 „Adresa” se inscrie adresa beneficiarului sumei reportate.

Formularul 107: Caracteristici de editare, modul de difuzare, utilizare si pastrare

1. Denumire: „Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului” (formular 107)
2. Caracteristici de editare: se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare. Formularul se completeaza si se editeaza cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
3. Se utilizeaza la declararea, pe beneficiari, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit, inclusiv in cazul in care
datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, a bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor si/sau a mecenatului acordat(e), potrivit legii.
4. Se completeaza si se depune de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit, inclusiv in cazul in care datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii — UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
5. Circula in format electronic la organul fiscal central competent.
6. Se arhiveaza la organul fiscal central competent.

Foto: pexels.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016