Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Suspendare activitate PFA la norma de venit: recalculare CAS si CASS


de Redactia PortalPFA la 21 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendare activitate PFA la norma de venit: recalculare CAS si CASS
In situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, contribuabilul/fiecare asociat, in cazul asocierilor fara personalitate juridica, este obligat ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna Declaratia unica, privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit. Documentele justificative in baza carora se reduc normele anuale de venit se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabililor.


Conform pct (9) si (10) din norme pentru intreruperile temporare de activitate in cursul anului, cauzate de accidente, spitalizare sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc, de catre contribuabil, proportional cu perioada nelucrata.

PFA la norma de venit. Suspendare activitate

Intrebare: "O PFA a functionat din ianuarie pana in iunie pe norma de venit cu un venit lunar de 7.500 lei pe luna si din luna noiembrie a suspendat activitatea pentru un an.
Va rog sa am ajutati cu un model de ajustare impozit norma CAS si CASS. DU estimativa pentru 2023 se poate rectifica si apoi sa depun o DU finala cu sumele ajustate? Prin ce documente de anunta suspendarea la ANAF?"

Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate.

90.000/365*181 = 44.630 lei
44630 * 10% = 4463 lei

In ceea ce priveste contributiile sociale, acestea se recalculeaza. Se datoreaza CAS si CASS numai daca norma de venit obtinuta, dupa recalculare, este superioara plafonului corespunzator numarului de luni de activitate.

Pentru CAS:
-daca norma ajustata este mai mica decat primul plafonul ajustat (12 salarii minime brute), nu exista obligatia platii CAS, dar puteti opta pentru aceasta;
-daca norma ajustata este mai mare decat oricare dintre cele doua plafoane ajustate (12 salarii minime brute sau 24 salarii minime brute), se calculeaza CAS de plata, 25% din plafonul ajustat.

90000/12*6 = 45.000 lei

3300*6 = 19.800 lei

CAS datorat: 19.800 *25% = 4950 lei

Pentru CASS:
-nu se calculeaza plafonul ajustat in functie de numarul lunilor cu activitate;
-se compara norma ajustata cu unul dintre cele trei plafoane anuale , in functie de situatie (6 salarii minime brute, 12 salarii minime brute, 24 salarii minime brute);
-daca norma ajustata este mai mica decat cel mai mic plafonul anual (6 salarii minime brute), nu va revine obligatia platii CASS, dar puteti opta pentru aceasta;
-daca norma ajustata este mai mare decat unul dintre cele trei plafoane anuale, se calculeaza CASS de plata, 10% din plafonul anual depasit.

39600 *10% = 3960 lei CASS de plata

Pentru recalcularea normei de venit, se depune declaratie rectificativa la declaratia unica cu venitul estimat

In concluzie, pentru recalcularea normei de venit, se depune declaratie rectificativa la declaratia unica cu venitul estimat din activitati impuse cu norme de venit. Se calculeaza norma de venit zilnica si se inmulteste cu numarul de zile in care activitatea a fost intrerupta. Norma de venit impozabila se reduce cu fractiunea de norma de venit in care activitatea a fost intrerupta.

Codul de procedura fiscala prevede la art. 101 Obligatia depunerii declaratiei fiscale alin. (4 1):

(41) Entitatile inregistrate in registrul comertului, pentru care exista inscrise mentiuni privind inactivitatea temporara, nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.
( )

(43) Aplicarea prevederilor alin. (41) si (42) inceteaza la data reluarii activitatii sau la implinirea unui termen de 3 ani de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind inactivitatea temporara sau a mentiunii privind suspendarea activitatii in registrul contribuabililor.

(44) Obligatiile de declarare, aferente activitatii desfasurate anterior inregistrarii inactivitatii temporare/suspendarii, se mentin.

Conform prevederilor citate mai sus din Codul de procedura fiscala, PFA, pe perioada suspendarii, nu mai trebuie sa depuna Declaratia unica si nu datoreaza impozit (de vreme ce nu il declara).

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016