Clarificam speta unei PFA care si-a suspendat activitatea la Registrul Comertului in 27.12.2022. Persoana fizica autorizata aplica regimul de impozitare la norma pe venit.
Aflam mai jos daca pentru anul 2023 PFA mai datoreaza impozit, avand in vedere ca are activitatea suspendata si nu a realizat venituri sau fiind la norma pe venit datoreaza impozit in continuare. In cazul in care datoreaza impozit chiar si cu activitatea suspendata pentru ca aplica taxare la norma de venit, care este termenul de depunere a declaratiei unice pentru a opta la trecerea la sistem real caz in care timp de 2 ani nu ar mai plati nimic (avand in continuare activitatea suspendata)?
Iata in continuare raspunsul specialistului nostru referitor la suspendarea unei PFA cu norma de venit.
Suspendare activitate PFA: raspunsul specialistului
Suspendarea este o incetare temporara a activitatii.
PFA va rectifica Declaratia unica 2021 2022 si va preciza la capitolul II de venit estimat a se realiza in 2022 ca isi inceteaza activitatea pe 27.12.2022.
Codul fiscal ii da dreptul sa recalculeze venitul net datorat pentru 2022.
Normele metodologice de aplicare a art. 69 din Codul fiscal, punctul 8, alin. (8):
(8) Venitul net din activitati independente, determinat pe baza de norme anuale de venit, in sensul art. 69 din Codul fiscal se reduce de catre contribuabil, proportional cu:
a) perioada de la inceputul anului si pana la momentul autorizarii din anul inceperii activitatii;
b) perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, in situatia incetarii activitatii, la cererea contribuabilului.
Codul de procedura fiscala prevede la art. 101 Obligatia depunerii declaratiei fiscale alin. (4 1):
(41) Entitatile inregistrate in registrul comertului, pentru care exista inscrise mentiuni privind inactivitatea temporara, nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.
( )
(43) Aplicarea prevederilor alin. (41) si (42) inceteaza la data reluarii activitatii sau la implinirea unui termen de 3 ani de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind inactivitatea temporara sau a mentiunii privind suspendarea activitatii in registrul contribuabililor.
(44) Obligatiile de declarare, aferente activitatii desfasurate anterior inregistrarii inactivitatii temporare/suspendarii, se mentin.
Conform prevederilor citate mai sus din Codul de procedura fiscala, PFA, pe perioada suspendarii, nu mai trebuie sa depuna Declaratia unica si nu datoreaza impozit (de vreme ce nu il declara).
PFA va depune Declaratia unica in anul in care isi reia activitatea, va calcula impozitul proportional cu perioada din an si il va plati pana pe 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturlui.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.