Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Taxe PFA 2024: cat plateste CASS daca venitul net depaseste 6 salarii minime? Dar daca depaseste 60 de salarii minime?


de Redactia PortalPFA la 15 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA 2024: cat plateste CASS daca venitul net depaseste 6 salarii minime? Dar daca depaseste 60 de salarii minime?
Incepand cu anul 2024, baza de calcul a CASS pentru PFA este venitul net realizat, care este plafonata la un minim de cel putin 6 salarii minime pe economie si un maxim de 60 de salarii minime pe economie. Acest lucru inseamna ca pentru o PFA care are venituri sub 6 salarii minime pe economie in anul 2024, inclusiv zero sau pierdere, plateste 10% la plafonul de 6 salarii minime pe economie.


Potrivit art. 174 alin. (1) si (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin Legea nr. 296/20223, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024:

(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 681, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
(...)
(5) In situatia in care baza de calcul prevazuta la art. 170 alin. (1), cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Plata CASS in 2024 - studiu de caz practic

Asadar, analizam urmatorul studiu de caz:
"Care sunt contributiile unei PFA la CASS in 2024 daca:

1. societatea e pe pierdere sau are venituri net pana la 6 salarii minime in cazul in care nu plateste din nicio alta sursa CASS si in cazul in care mai plateste din alta sursa CASS?
2. daca venitul net depaseste 6 salarii minime?
3. daca venitul net depaseste 60 de salarii minime?"

Raspuns pentru prima intrebare

In cazul prezentat, in anul 2024, PFA are obligatia de a plati CASS raportata la 6 salarii (10% x 6 salarii minime pe economie), chiar daca nu are venituri.

Potrivit art. 174 alin. (9) si (10) din legea sus-mentionata, diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la alin. (5) nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:

a)salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau

b)din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(10) Prevederile alin. (9) se aplica si persoanelor fizice care in anul precedent s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g).

Asadar, diferenta de CASS nu se datoreaza in situatia in care persoanele:

- au obtinut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie;
- au obtinut venituri din categoriile : venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc ), venituri din alte surse, pentru care se datoreaza CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie;
- sunt persoane scutite la plata CASS, din urmatoarele categorii:
-copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti.
- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului;
- sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
- persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006,
republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
- femeile insarcinate si lauzele.

In cazul in care persoana fizica are calitatea de salariat sau realizeaza venituri din cele mentionate mai sus pentru care plateste CASS cel putin la 6 salarii minime brute pe tara sau se incadreaza la exceptiile de mai sus, nu datoreaza CASS pentru veniturile din PFA, chiar daca acestea sunt sub plafonul de 6 salarii minime.

Raspuns pentru intrebarile de la punctele 2 si 3

Potrivit art. 170 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin Legea nr. 296/20223, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024, Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.

In cazul in care in 2024 salariul minim pe economie ramane 3.300 lei, plafonul minim pentru plata CASS este in suma de 19.800 lei (3.300 lei x 6) rezultand CASS minim de plata in valoare de 1.980 lei si plafonul maxim pentru plata CASS este in suma de 198.0000 lei (3.300 lei x 60) rezultand CASS maxim de plata in valoare de 19.800 lei.

In cazul prezentat, daca se realizeaza venituri nete intre cele doua plafoane, respectiv intre 19.800 lei si 198.000 lei, CASS se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% la venitul net. Daca venitul net realizat depaseste valoarea de 198.0000 lei (3.300 lei x 60) se plateste CASS in suma de 19.800 lei indiferent de venitul net.

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.76 din 54 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016