Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Titular CMI si salariat: ce contributii datoreaza in 2024


de Redactia PortalPFA la 13 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titular CMI si salariat: ce contributii datoreaza in 2024
In 2024, persoanele care desfasoara activitati independente prin intermediul unui cabinet medical individual (CMI) si, in acelasi timp, au un contract de munca cu norma intreaga la o alta entitate, trebuie sa fie atente la regimul contributiilor sociale datorate pentru veniturile realizate. 


Si in 2024, contribuabilii persoane fizice, dar si cei care realizeaza venituri din activitati independente (PFA, II, IF, profesii liberale), care deruleaza o afacere in scopul obtinerii de profit, au profesat conform propriei calificari profesionale, au realizat castiguri din investitii in actiuni sau obligatiuni, au inchiriat apartamente, au cesionat drepturi de proprietate intelectuala, au obtinut dividende in calitate de asociati etc., inclusiv cei care estimeaza ca vor obtine in 2025 venituri de acest gen, au obligatia depunerii Declaratiei unice.

Veniturile din activitati independente, impreuna cu taxele aferente, sunt declarate prin intermediul declaratiei unice pentru persoanele fizice (formularul 212), depusa anual la 25 mai. Aceasta acopera atat definitivarea veniturilor si taxelor aferente pentru anul anterior, cat si estimarea veniturilor si taxelor pentru anul curent. Pe langa CAS si CASS, pentru veniturile independente se datoreaza si impozit pe venit, cu o cota de 10%.

In 2024,pentru veniturile din activitati independente unde se va datora CASS la venitul net realizat in cuantum de 10%( oricare ar fi acesta in intervalul 6-60 de salarii minime), se va datora CASS separat pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, din asociere cu o persoana juridica, din activitati agr cole, din investitii, din alte surse, la nivelul de 6-12-24 salarii minime.

Potrivit art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care obtin venituri din diverse surse, inclusiv activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor, trebuie sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale anuale pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Acest termen este valabil pentru definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale de pensii (CAS) si sanatate (CASS), atunci cand este cazul.

Persoanele fizice care realizeaza veniturile din activitati independente din una sau mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat (norma de venit) care nu poate fi mai mare decat nivelul a 60 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sub 6 salarii minime brute nu datoreaza CASS daca obtin venituri anuale din salarii sau venituri din alte surse mai mari de 6 salarii minime brute.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii sau de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei anuale de calcul.

Baza de calcul pentru plata CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.

Doar platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu retin contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.

Faptul ca titularul de CMI are si calitatea de salariat nu il excepteaza de la plata CAS si CASS daca depaseste plafoanele aferente fiecarei contributii.


Explicatii oferite in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016