Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

TVA respinsa la rambursare. Cum se procedeaza?


de Redactia PortalPFA la 04 Nov. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA respinsa la rambursare. Cum se procedeaza?
Aflam in continuare cum se inregistreaza TVA care nu a fost aprobat la rambursare la PFA, astfel incat sa fie preluata suma in decontul de TVA. Activitatea se face in Saga P.S. Expertul nostru in domeniu explica mai jos ce se poate face in acest caz.


TVA respinsa la rambursare: raspunsul specialistului

 

Potrivit art 303 alin (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

"Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 316 , pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
 
Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare. Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare"
 
Daca ati solicitat rambursarea TVA, suma solicitata la rambursare, indiferent de rezultat (in sensul ca s-a aprobat sau nu la rambursare, total sau partial), nu o mai preluati in decontul de TVA (cod 300) urmator.

Acesta suma va fi inregistrata in contabilitate distinct in cazul respingerii rambursarii de tva pe seama contului 1174 sau 6581, dupa cum tva ul provine din anul curent sau perioadele anterioare:

1174                   =               4424

"Rezultatul reportat provenit    „TVA de recuperat“
din corectarea erorilor contabile"

Sau

6581 = 4424

"Despagubiri, amenzi si penalitati" "TVA de recuperat"

Soldul sumei negative a TVA pentru care  s-a solicitat rambursare din decontul perioadei fiscale precedente, nu se mai inscrie in decontul de tva perioadei fiscale  imediat urmatoare, daca ati optat bifand corespunzator pentru rambursarea TVA in decontul de tva al perioadei anterioare.

Chiar  daca nu inscrieti tva ul de recuperat din perioada anterioara,puteti depune decontul de tva fara erori, intrucat inca din perioada anterioara, tva ul solicitat prin depunerea decontului cu bifa pentru rambursare, figureaza intr-o pozitie distincta pe fisa de platitor.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016