O PFA neinregistrata in scopuri de TVA, care desfasoara activitate independenta (impozitare in sistem real), achizitioneaza un autoturism in luna septembrie 2024, la valoarea de 9.500 lei. Autoturismul a fost achizitionat din Romania, iar amortizarea lunara nu depaseste 1.500 lei. La data vanzarii, valoarea amortizata a fost de 594 lei, iar valoarea ramasa neamortizata era de 8.906 lei. Valoarea de vanzare a autoturismului a fost de 5.000 lei. In continuare, discutam despre aspectele fiscale privind aceasta tranzactie!
Vanzare autoturism PFA: Baza legala
Conform art. 68 alin. (1) venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Conform art. 68 alin. (2) Venitul brut cuprinde: c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
Potrivit art. 68 alin. (4) lit. d) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz.
Conform pct. (5) lit o) din norme sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele:
o) valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare;
De asemenea, conform art. 28 alin. (14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Normele metodologice pct. 27: In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Tot ce trebuie sa stiti despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti chiar acum lucrarea Autoturisme pe firma. Regimul fiscal-contabil! Contine informatii la zi, in conformitate cu legislatia din 2025! Detalii aici >>
Concluzie
In concluzie, conform normelor metodologice este considerata cheltuiala deductibila valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare.
Venitul este de 5000 lei, cheltuiala 8906 lei, de aici rezulta ca avem cheltuiala deductibila limitat la diferenta dintre 8906 si 5000 lei, diferenta de 3906 lei este nedeductibila.