Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Vanzarea unui apartament vechi. Ce cota TVA se aplica?


de Redactia PortalPFA la 14 Aug. 2020
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea unui apartament vechi. Ce cota TVA se aplica?
Dezbatem in continuare cazul unei PFA care a cumparat cu mai multi ani in urma un apartament. La valoarea apartamentului s-a adaugat atunci si TVA de 24%.


PFA-ul doreste sa afle ce cota de TVA va aplica in prezent la vanzarea apartamentului. Expertul nostru prezinta prevederile legislative de care trebuie tinut cont, potrivit ultimelor modificari in domeniul TVA.
 
 

Vanzarea unui apartament vechi - cota TVA: raspunsul specialistului

Livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri este scutita de tva conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.
 
Pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare, se ajusteaza conform art. 305 din Codul fiscal, daca bunurile mai sunt in perioada de ajustare.
Perioada de ajustare pentru cladiri este de 20 de ani, conform art. 305 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
 
Pentru a evita ajustarea tva puteti opta pentru taxarea operatiunii conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Confirm pct. 57 alin. (1) si (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 292 alin. (3) din Codul fiscal si fara sa contravina prevederilor art. 332 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia.
 
Optiunea se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare.
O copie de pe notificare se transmite clientului.
 
Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal.
 
Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator.
 
Prin urmare, este obligatoriu sa depuneti notificare pentru taxarea operatiunii in speta data (livrare de imobile vechi fiind in principiu scutita de tva). In mod normal, la momentul deciziei de livrare in regim de taxare (anterior sau simultat cu data livrarii), trebuie depusa si notificare, insa, depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar.
 
In cazul in care operatiunea este taxabila (prin efectul legii sau prin optiune), indiferent de modalitatea de intocmire a facturii (cu tva sau cu taxare inversa), nu mai aveti obligatia ajustarii tva.
 
In privinta cotei de tva aplicabile, trebuie analizate prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, se aplica 5% tva pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.
In acest sens, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
 
3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.
 
Potrivit punctului 38 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, in aplicarea art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal:
a) prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care, la data livrarii, satisface cerintele de locuit ale unei persoane ori familii;
 
b) anexele gospodaresti nu se iau in calculul suprafetei utile a locuintei de 120 mp;
 
c) valoarea-limita de 450.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva; aceste prevederi se aplica inclusiv pentru contractele incheiate pana la data de 31 decembrie 2015, pentru operatiuni al caror fapt generator de taxa intervine dupa 1 ianuarie 2016;
 
d) la calculul suprafetei maxime de 250 mp se cuprind si suprafetele anexelor gospodaresti, precum si cotele indivize din orice alte suprafete dobandite impreuna cu locuinta si care au o legatura directa cu locuinta respectiva, fiind considerate accesorii livrarii, chiar daca se afla la numere cadastrale diferite.
 
Daca apartamentul este vandut catre o persoana fizica, aplicati cota de tva de 5% daca sunt indeplinite conditiile de mai sus.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.52 din 28 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Ivan Cristina 2021-05-04 14:12:23

Deci o persoana juridica poate sa vanda un apartament vechi unei persoane fizice cu cota 5 % daca se incadreaza ca suprafata si valoare , notificand ca operatiune taxabila ,fara a mai ajusta tva -ul de la achizitie.Deci nu este conditie impusa doar vanzarilor de apartamente noi, nu?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016