O persoana fizica, ce nu este autorizata, are in proprietate mai multe imobile pe care doreste sa le inchirieze. In randurile de mai jos veti afla ce obligatii de plata si declarative are persoana fizica pentru aceste venituri.
1. Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si a impozitului datorat, in situatia in care o persoana fizica inchiriaza unei alte persoane fizice
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
In aceasta categorie de venit se cuprind veniturile din:
a) inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile din patrimoniul personal;
b) arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal;
c) inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.
Veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile din patrimoniul personal sunt cele din cedarea folosintei locuintei, a caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate.
Potrivit Codului civil contractele de cedare a folosintei bunurilor sunt cuprinse in denumirea generica a contractelor de locatiune.
Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent, prin depunerea Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de o copie a contractului de inchiriere.
Conformitatea cu originalul a copiei contractului de inchiriere se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.
Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, fiecare coproprietar are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.
Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.
Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
Pentru stabilirea venitului brut, la sumele reprezentand chiria in bani si/sau la echivalentul in lei al veniturilor in natura se adauga, daca este cazul, si valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozitiilor legale sau intelegerii contractuale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, dar sunt efectuate de cealalta parte contractanta, respectiv chirias.
In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Venitul net anual din cedarea folosintei bunurilor, se stabileste de catre persoana fizica prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori.
In situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, venitul este recalculat de catre contribuabil, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024! Simpla parcurgere a celor 32 de spete rezolvate dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu genereaza noul regim al veniturilor dn chirii. Dar dvs. puteti gestiona aceste schimbari fara stres.
Click aici >>
2. Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si a impozitului datorat, in situatia in care o persoana fizica inchiriaza unei persoane juridice sau unei alte entitati care are obligatia de a conduce evidenta contabila
In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor realizate de persoanele fizice platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti.
Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, adica de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia. Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati au obligatia de a depune formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si sa completeze corespunzator pozitia 101 din Anexa nr. 3 Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.
Atentie! Daca persoana fizica detine mai mult de 5 imobile pe care le inchiriaza, atunci va trebui sa se inregistreze din punct de vedere fiscal.
Daca obtine venituri din inchirierea a pana la 5 imobile, persoana fizica are obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, in urmatoarele conditii:
- termenul pentru depunerea declaratiei este de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si pana la data de 25 mai a fiecarui an pentru contractele in curs in cazul celor incheiate in anii anteriori.
- pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) pentru chirii, se aplica 3 plafoane: 6, 12 si 24 salarii minime.
Prin urmare, persoana fizica va depune declaratia unica si va declara si achita CASS in functie de situatia specifica.
In ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, daca persoana fizica obtine intr-un an venituri de peste 300.000 lei atunci, conform art. 316 din Codul fiscal, va trebui sa devina platitoare de TVA.
Explicatii oferite in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com