Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu norma de venit. Cum se declara veniturile la stabilirea in alta tara?


de Viorica Ghinea la 28 Sep. 2018
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu norma de venit. Cum se declara veniturile la stabilirea in alta tara?
Prezentam astazi situatia unui PFA cu norma de venit care realizeaza venituri din servicii de tamplarie. Aceste servicii le presteaza pentru o companie din Italia ce are deschise mai multe puncte de lucru situate in Italia, in Anglia si alte state UE ce sunt beneficiare ale acestor servicii.


Incepand cu anul 2017, PFA-ul cu norma de venit are rezidenta in Italia, iar domiciliul la care este inregistrat PFA-ul a ramas adresa pentru care nu mai detine carte de identitate.

 Schimbarea rezidentei ar implica o schimbare in modul de declarare a veniturilor realizate din serviciile prestate beneficiarului din Italia (cu puncte de lucru si in alte diverse state UE)? Prestatorul (PFA) declara in continuare aceste venituri in Romania, pe forma PFA norma de venit. Cea mai mare parte a timpului o petrece in Italia avand si domiciliul de resedinta in Italia.



Iata raspunsul specialistului!


Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 67^1 din Codul fiscal veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.

Insa, asa cum reiese din cele prezentate, veniturile PFA-ului sunt obtinute din activitati desfasurate in strainatate, nu in Romania si chiar prin intermediul unei baze fixe (sediu permanent) pe care persoana fizica si-a stabilit-o in Italia, adica prin intermediul unui loc fix (domiciliul) unde se desfasoara intr-o perioada semnificativa de timp (peste 183 de zile) activitatea de lansare de oferte, primire de comenzi, pastrare unelte de lucru a comenzilor etc. (se intelege din cele prezentate ca lucrarile la sediul clientilor au o durata limitata intrucat, in caz contrar, chiar sediile clientilor ar deveni baze fixe pentru PFA – a se vedea exemplele de la pct. 3 alin. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 8 din Codul fiscal).

Prin urmare, persoana fizica trebuie sa verifice in ce masura sunt indeplinite conditiile pentru a-si declara o baza fixa in Italia, in conformitate cu legislatia comerciala si fiscala din aceasta tara, precum si cu prevederile art. 14 din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Italia.

Practic, veniturile ar fi realizate prin intermediul bazei fixe din Italia, ar fi declarate si impozitate in Italia, iar pentru impozitul achitat persoana fizica titulara a PFA-ului poate solicita organelor fiscale italiene un certificat de atestare a impozitului platit in strainatate.

In mod distinct, persoana fizica respectiva va trebui sa declare venitul obtinut din activitatile desfasurate in Italia prin intermediul declaratiei unice conform art. 130 din Codul fiscal, putand beneficia de credit fiscal extern pentru impozitul platit in strainatate conform certificatului in conformitate cu prevederile art. 131 din Codul fiscal.

In masura in care activitatea PFA-ului este in asa fel desfasurata incat PFA-ul nu are o baza fixa in strainatate, atunci veniturile se declara doar in Romania, ca si pana acum, insa nu pe baza normelor de venit conform art. 69 din Codul fiscal, ci pe baza venitului net stabilit in sistem real conform art. 68 din Codul fiscal. Aceasta deoarece activitatea este desfasurata in strainatate, iar persoana fizica nici nu mai are domiciliul in Romania, iar normele de venit se stabilesc de organele fiscale din Romania in functie de locul desfasurarii activitatii, care nu poate fi decat tot in Romania (organele fiscale nu pot stabili norme de venit pentru activitati desfasurate in strainatate, deci pentru activitati care nu pot fi cunoscute, cuantificate ori controlate).

In plus, daca persoana fizica si-a stabilit domiciliul si sta peste 183 de zile pe an in Italia, este foarte probabil ca ea sa fie considerata de autoritatile fiscale straine drept rezidenta fiscala in Italia, in conformitate cu legislatia fiscala italiana. Atunci, chiar daca veniturile ar fi declarate in Romania, ele ar trebui declarate si in Italia, care ar fi statul de rezidenta (fiscala) a persoanei fizice si, pe baza certificatului de atestare a impozitului platit in Romania, sa beneficieze de credit fiscal in Italia. Prin urmare, ar fi inversul situatiei prezentate initial, cand se presupune ca persoana fizica si-a pastrat totusi rezidenta fiscala in Romania (nu s-a precizat daca s-a depus la plecarea din tara formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" prevazut de OMFP 1099/2016 si daca persoana in cauza a fost notificata de organele fiscale romane daca mai indeplineste ori nu conditiile de rezidenta in Romania).

In aceste conditii, cel mai indicat ar fi ca persoana fizica sa inchida/radieze PFA-ul din Romania (sau cel putin sa-i suspende temporar activitatea, pana se decide daca ramane definitiv in strainatate) si sa-si infiinteze un PFA ori alta forma de activitate independenta in Italia.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.22 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Program facturare gratuit 2018-10-11 08:56:38

În întâmpinarea PFA-urilor, QSolutions pune la dispozi?ie un program de facturare gratuit, online.

Câ?tig? mai mult timp pentru tine ?i afacerea ta cu programul de facturare gratuit QInvoices !

Înregistreaz? PFA-ul chiar acum ?i începe facturarea!

https://www.qsolutions.ro/program-facturare/

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016